Ens cal una festa al riu?

Temps de lectura: 4 minuts

Txell Tudela (Anoia pel Clima)
Jaume Fons Esteve (Per la Conca)

Segons la saviesa popular “Moltes gotes fan córrer un riu”, una metàfora que ens recorda com la suma d’esforços individuals i constants pot generar un gran impacte. Aquesta idea es pot aplicar tant al mateix funcionament del riu, que es va nodrint d’aportacions d’aigua a mesura que avança pel territori, com al conjunt de persones i col·lectius que, amb les seves denúncies i propostes, treballen per defensar i millorar l’espia fluvial de l’Anoia, sobretot al seu pas per la Conca.

Ara més que mai, és essencial que les gotes d’aigua facin córrer el riu Anoia. Tot i que, com a riu mediterrani, pateix fluctuacions de cabal al llarg de l’any, continua sent una artèria vital per a la comarca i ha estat testimoni i motor d’activitats com els molins, les adoberies i els horts.

Però perquè el riu Anoia continuï viu, necessitem preservar la seva fauna i  vegetació de ribera. Aquesta vegetació, formada per arbres, arbustos i plantes autòctones, aporta beneficis essencials.  Actua com un filtre natural: absorbeix nutrients i contaminants, millorant així la qualitat de l’aigua. Funciona com una esponja durant les pluges, ajudant a retenir l’aigua i reduint el risc d’inundacions. Aquest procés també contribueix a recarregar les reserves d’aigua subterrània. Alhora, l’ombra de la vegetació refresca l’entorn, regulant la temperatura creant refugis climàtics que beneficien tant les persones com la fauna. Les arrels subjecten el sòl, evitant-ne l’erosió —un recurs valuós i no renovable. De fet, en cas de crescuda, la quantitat de sediments influeix en la força de la torrentada.

En definitiva, un riu viu no és només aigua que flueix; és un mosaic de vida, format per petites peces interconnectades. Cada planta, animal i gota d’aigua contribueixen a la biodiversitat. Aquesta biodiversitat ajuda en la pol·linització (facilitant que les plantes es reprodueixin com ara fruiters o altres conreus), la regeneració de zones cremades i la creació d’ecosistemes més resistents als efectes del canvi climàtic. No obstant això, les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua i de nombrosos voluntaris que fan seguiment de l’estat del riu, demostrenel que el riu Anoia només es manté en bon estat fins al seu inici a la Conca. A partir d’aquí, la qualitat de l’aigua i de l’entorn disminueixen abruptament, degut a abocaments incontrolats, sobreiximents de clavegueres i la degradació de la vegetació de ribera.

Davant aquests reptes, fa un any que Anoia pel Clima i Per la Conca vàrem decidir començar a treballar conjuntament. Vam optar per sumar gotes i fer riu. I en aquest camí, hem aconseguit un primer ajut econòmic de la Fundació Pinnae per treballar en tres eixos: consolidar la Festa’l Riu, promoure el coneixement local i millorar l’estat del riu amb un acord de Custòdia Fluvial.

Ens cal la Festa’l Riu, tant la d’aquest any, ja la tercera edició, com les que vindran. La jornada s’ha convertit en un punt de trobada per descobrir el riu Anoia, reividincar  la millora del seu estat, i la promoció d’accions col·lectives a favor del medi ambient. De forma simbòlica la festa es durà a terme a la llera del riu en la confluència dels municipis de Santa Margarida de Montbui, Igualada i Vilanova del Camí el proper 30 de març. Enguany compta amb 8 espais on es duran a terme més de 40 activitats gratuïtes durant tot el matí del diumenge 30 de març. Podrem aprendre, jugar, gaudir, ballar, cantar, dibuixar, pintar, córrer, pedalar i molt més! Acabant amb una arrossada popular.

Mentre acabem aquest escrit, després d’una setmana de pluja, el riu encara baixa tèrbol ple de sediments, i de residus que no hi haurien de ser. Per això, més que mai, hi ha moltes ganes de gaudir d’un dia de natura, comunitat, festa i reivindicació d’un riu viu! Com dèiem, això només és el principi, veniu i us explicarem els projectes que tenim en marxa. Us esperem a Festa’l Riu!

març 26, 2025
  • PUBLICITAT:

  • Picture of Per La Conca
    Per La Conca
    Posant en valor el patrimoni natural i cultural de la Conca d'Òdena (Anoia). Per un territori viu, sostenible i amb futur!

    Més articles d'opinió