El mercat d’Igualada té una llarga tradició que es remunta a segles enrere. Tot va començar el 1293, quan el rei Jaume II va concedir a la vila el privilegi de celebrar un mercat setmanal els dimecres.
Aquest es va establir a la zona de l’actual plaça de l’Ajuntament (abans coneguda com la plaça del Blat), i amb el temps, també s’hi va afegir el mercat dels dissabtes.
A principis del segle XX, el mercat continuava en el mateix emplaçament, que llavors s’anomenava plaça de la Constitució. L’any 1902, l’Ajuntament va decidir construir un mercat cobert per centralitzar la venda de carn provinent de l’Escorxador.
El projecte, aprovat el 1905, va ser encarregat als arquitectes modernistes Pau Salvat Espasa i Isidre Gili Moncunill.

El “Mercat cobert de carn” es va inaugurar el 1910 i tenia una estructura octogonal amb una coberta a dos nivells que recordava una pagoda. La seva lluerna central permetia la ventilació i la il·luminació natural, mentre que la combinació de ferro, vidre i ceràmica li donava el seu aspecte característic. Amb una trentena de parades, el mercat no només venia carn, sinó també peix i aviram.


Amb el temps, els igualadins el van batejar popularment com “la Pajarera”, per la seva estructura singular. Aquest mercat va ser un punt neuràlgic de la ciutat fins al 1963, quan va ser enderrocat per donar més espai a la plaça. L’enderroc va ser iniciat simbòlicament per l’alcalde franquista Josep Singla amb un càvec, i la premsa de l’època descrivia l’edifici com un “esqueleto de Hierro recubierto de azulejos, tàbiques estucados y puertas onduladas”, considerant-lo “anacrónico edificio” i un “estorbo” per a la nova urbanització de la plaça.
Tot i la desaparició de la Pajarera, el mercat es va continuar celebrant a la plaça. Les parades de carn, però, es van traslladar al carrer Santa Maria, on ja hi havia les peixateries, fins que l’any 1973 l’Ajuntament va adquirir un terreny al pla de la Masuca. Finalment, el 1975, es va inaugurar el Mercat de la Masuca, que avui en dia continua sent el principal mercat de la ciutat.
Amb la plaça de l’Ajuntament lliure d’edificacions, el 1976 s’hi va instal·lar una font lluminosa, que es va retirar el 1987 per recuperar l’espai original. Avui dia, a la plaça encara es pot trobar una font que en el seu reixat metàl·lic hi té representat el mercat de la Pajarera, mantenint viva la memòria d’un espai de la història comercial d’Igualada que mai va ser valorat com li corresponia.
