El Ple de l’Ajuntament de Piera ha aprovat aquest mes de març una moció que estableix les bases per desenvolupar un nou model d’Escola Municipal de Música que garanteixi la inclusivitat, l’accessibilitat i la qualitat educativa.
La proposta, presentada per l’equip de govern, ha obtingut el suport dels grups de Sumem per Piera i Esquerra Republicana, mentre que Junts per Piera, Som Piera, Vox i el regidor no adscrit Francisco Ibáñez s’hi han abstingut.
Segons s’explica al text aprovat, el nou model vol assegurar que “cap infant quedi exclòs per motius econòmics o socials“, i aposta per integrar tots els centres escolars del municipi en les activitats musicals. Actualment, l’ensenyament musical a Piera compta amb 231 participants i ha estat gestionat per una entitat privada, tot i que l’any passat el servei ja es va licitar públicament per part de l’Ajuntament.
La nova licitació, prevista per a l’any vinent, mantindrà el model educatiu actual però incorporarà millores com “una reducció de tarifes i una major aportació municipal”, segons fonts del consistori. L’objectiu és avançar cap a una gestió que compti amb la participació activa dels agents educatius i socials del municipi, així com de les famílies.
El govern es compromet a exposar públicament les línies estratègiques del nou model abans de fer la licitació, i a presentar estudis econòmics que en garanteixin la viabilitat. També es revisaran les tarifes per fer-les “més accessibles” i es vol garantir “la sostenibilitat del servei sense perdre qualitat”.
Una altra de les novetats incloses a la moció és l’ús oficial del nom “Escola Municipal de Música Maria Escolà i Cases” per identificar clarament l’equipament públic, diferenciant-lo de l’associació privada que fins ara en gestionava el servei. Així mateix, l’auditori de l’edifici continuarà portant el nom històric de “Ca la Mestra”.
Entre els 12 acords aprovats, s’hi inclouen mesures com garantir la integració de totes les escoles de Piera (Herois del Bruc, Institut Escola Piera, Escola Creixà i l’Acadèmia Apiària), crear espais de diàleg amb els centres educatius, i assegurar “les mateixes oportunitats per a tots els infants i joves de Piera” per desenvolupar el seu talent musical.
Amb aquesta moció, l’Ajuntament reafirma el seu compromís amb l’ensenyament musical com a “eina de cohesió social i cultural” i obre la porta a un procés participatiu per construir un servei musical públic adaptat a les necessitats actuals del municipi.