Els recursos destinats al Fons de Cooperació Local han quedat “estancats” en els darrers anys, mentre els costos i obligacions creixen.
El Consell Comarcal de l’Anoia ha tornat a posar sobre la taula el “problema històric” de l’infrafinançament que afecta els consells comarcals, una realitat que “compromet greument” la prestació de serveis bàsics i especialitzats als municipis.
Els imports provinents del Fons de Cooperació Local han experimentat “augments mínims” en els darrers anys: l’any 2019 es van rebre 901.020 euros, mentre que el 2020 aquesta xifra va ser de 1.011.271 euros i el 2021 es va situar en 1.012.227 euros. El 2022 va pujar a 1.043.056 euros, i el 2023 i 2024 han representat “un estancament pràcticament absolut”, amb imports de 1.114.522 i 1.115.475 euros, respectivament. Aquest “increment marginal” contrasta amb “l’escalada de costos laborals i de subministraments”, així com amb les “creixents obligacions legals” que requereixen “més recursos econòmics i humans” per atendre la ciutadania.
En aquest context, el Consell Comarcal de l’Anoia s’ha adherit a la Declaració sobre el finançament promoguda per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), demanant que el Govern “sigui sensible” amb la situació dels consells comarcals i incorpori com a pròpies les solucions que s’han d’articular “a curt, mig i llarg termini”.
El president del Consell Comarcal de l’Anoia, Jordi Parcerisas, ha enviat cartes a l’ACM i a la FMC per reclamar una “resposta coordinada i urgent” que posi fi a aquesta “problemàtica històrica”. “Els consells comarcals han esdevingut una peça clau per garantir la cohesió territorial i l’accés equitatiu als serveis públics, especialment als municipis més petits, que són els més vulnerables davant d’aquest dèficit de finançament”, ha declarat Parcerisas.
Els recursos provinents del Fons de Cooperació Local, que haurien de cobrir les despeses estructurals, “no s’actualitzen de manera proporcional als increments de costos”, depenent exclusivament de les “decisions pressupostàries del Govern”.
Els consells comarcals, creats sota el marc de la Llei 6/1987 de l’organització comarcal de Catalunya i reforçats pel Decret Legislatiu 4/2003, tenen com a missió “assegurar la prestació de serveis bàsics”, exercir la cooperació i l’assessorament als ajuntaments i garantir la “vertebració del territori”. Actualment, però, el model de finançament “està esgotat i necessita una reforma profunda”.
A més, els serveis delegats per la Generalitat i els ajuntaments “sovint es financen mitjançant subvencions finalistes que no cobreixen els costos reals”, generant “problemes de liquiditat i sobrecàrregues administratives”. Aquesta situació “posa en risc” la continuïtat de serveis essencials com la gestió de residus, serveis socials, ensenyament, promoció econòmica, cultura, habitatge, i molts altres que els consells comarcals “han assumit amb recursos insuficients”.
El Consell Comarcal de l’Anoia reclama al Govern de la Generalitat un “increment substancial” de la partida destinada al Fons de Cooperació Local en els propers pressupostos, l’establiment d’un “mecanisme d’actualització anual” i la garantia d’un “marc jurídic estable” que asseguri la “sostenibilitat financera” dels consells comarcals. “Només així es podrà garantir que els municipis, especialment els més petits, continuïn rebent els serveis de qualitat que mereixen”.