La iniciativa europea Life eCOadapt50, d’adaptació al canvi climàtic a Catalunya, amb 25 socis i liderada per l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, ja disposa del mapa de vulnerabilitat climàtica dels 19 territoris que integren el projecte.
El mapa identifica 21 riscos climàtics, entre ells, per incendis forestals, pèrdua de confort climàtic, escassetat d’aigua per al consum turístic, mortalitat de les espècies marines, augment de decaïment forestal, inundació o pèrdua de platges per erosió i afectació dels temporals. El nivell de risc es determina entre un grau baix, mitjà i alt, senyalat en groc, taronja i vermell, respectivament.
Els principals riscos de l’Anoia
Segons l’estudi i el mapa de vulnerabilitat, l’Anoia presenta en l’actualitat 3 principals problemes, amb l’agricultura en el focus com a principal damnificat. Segons el risc número 3 de l’estudi, aquell que fa referència als canvis en la distribució d’espècies agràries i alteració dels cicles de cultius, la comarca de l’Anoia presenta un risc alt amb un valor de 8,80.
Seguit d’aquests riscos per a l’agricultura, el decaïment forestal i la reducció dels cabals de rius i rieres així com una major durada de l’estiatge, són els altres principals riscos per a la comarca, sent considerats com a riscos mitjans amb un 8,00 i un 7,50 segons els investigadors de Life eCOadapt50.
Les problemàtiques d’aquests riscos ja coneguts
Els canvis en la distribució d’espècies agràries i alteració dels cicles de cultius són problemàtiques ja advertides per experts com Daniel Espejo, enginyer tècnic agrícola especialitzat en hortofructicultura i jardineria, qui en diverses ocasions ja ha alertat del futur de la vegetació en el context de canvi climàtic que ens trobem.
Espejo, qui ha dut a terme diverses xerrades i formacions amb ajuntament de la comarca com el d’Igualada o Argençola, considera que el risc potencial de l’aparició de plagues i malalties és cada cop major, així com l’augment de la inflamabilitat i risc d’incendi que posaria en risc els boscos i les collites. També apunta al fet que “a l’Anoia desapareixeran els climes temperats per evolucionar a climes estepàrics càlids, d’aquesta manera els boscos deixaran lloc a garrigues, brolles i matollars”, tal com va explicar en la jornada que el Departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada va organitzar el desembre de 2022.
Mesures i actuacions davant les conseqüències imminents del canvi climàtic
Les administracions públiques fan temps que són conscients dels riscos imminents que presenta el canvi climàtic, i per això fa unes setmanes Ferrocarrils va anunciar que reforçaria les catenàries de la línia Llobregat-Anoia en el tram entre Piera i Masquefa per adaptar-la als efectes del canvi climàtic.
L’actuació consistirà a substituir els equips de compensació mecànica dels conductors de catenària (sustentador i fils de contacte), que actualment són simples, per equips de compensació dobles que permetran independitzar la regulació de tensió mecànica del sustentador de la dels fils de contacte. La doble subjecció incrementarà la fiabilitat de la catenària davant diferències tèrmiques extremes i tindrà una influència directa en la reducció d’avaries i en la disminució dels temps i els costos de manteniment derivats d’aquestes.